Thursday, November 21, 2013

Top 10 Richard Branson idézet Üzletről, Sikerről és az Életről 1/2


Sir Richard Branson 16 éves kora óta vállalkozik. A Virgin Records, Virgin Atlantic Airways, Virgin Galactic, és több mint 400 más Virgin-márkázott vállalkozás fűződik személyéhez. Emiatt gyakran sikeresek az improvizáltnak tűnő, új perspektívát adó válaszai. Történik ez főként olyanok körében, akik már belefáradtak a jól megszokott válaszokra melyeket más milliárdos-billiárdos üzletemberek adnak. Branson abszolút életszeretete nyilvánul meg abban, ahogy üzleteit bonyolítja és minden bizonnyal nagyrészt ez is felelős sikerességéért. 


1. A jó üzlet bevonó, szórakoztató, kreatív gondolkodást igényel. 


Egyszerű és magától értetődő. Ha nem élvezed amit csinálsz, hogyan is érhetnél el sikereket benne? Természetesen elmehetsz munkába és ülhetsz egy asztalnál egész nap amit nem igazán szeretsz. Felmerülhet a kérdés - tied lesz valaha az az üzlet, fogsz egyszer igazán lényeges döntéseket hozni? Valószínűleg nem. Branson nem csak azért sikeres mert keményen dolgozik és szerencsés, hanem mert szórakoztatja amit csinál. 


2. Nem szabályokat követve tanulsz meg járni.

Csinálva, akár többször is elesve tanulod meg. Ha mindenki csak szabályokat követve létezne, semmi új nem valósulna meg a világban. Ha valamit máshogy teszel mint eddig a múltban tettek, az a siker katalizátora lehet. Ne hagyd hogy a bukás elbátortalanítson - néha el kell esni, hogy tökéletesíthesd találékonyságod. 


3.  Nevetséges jachtok, privát repülőgépek , és a nagy limuzinok nem segítenek hogy az emberek jobban élvezzék az életet. Szörnyű téves üzenetet küldenek azoknak akik csupán ezért dolgoznak. Sokkal jobb lenne azt a pénzt az éhező Afrikaiakra elkölteni.
- Mindig fontos az egyensúly! 

Branson természetesen élvezi a pénzét, jogosan - hiszen saját maga kereste meg. 
Viszont tudatosult benne hogy nem feltétlenül a pénz az ami közvetlenül boldoggá teszi. Ez egy kombinációja a hozzáállásnak, felelősségtudó pénzhasználatnak és tapasztalatnak. 
A vagyon fitogtatása a közhiedelemmel ellentétben - hosszútávon önmagában nem tesz boldoggá senkit.  


4. Bármennyire is erős személyiségre van szükség hogy egy vállalkozást a semmiből felépítsünk, meg kell tanulnunk a delegáció művészetét is. 

Jónak kell lennünk abban hogy különböző egyéneket segítsünk bizonyos vállalkozások vezetésében, majd képesnek kell lennünk a visszalépésre. A céget úgy kell felépíteni hogy nélkülünk folytathassa létezését. Branson nagy energiát fektet abba hogy a megfelelő embereket vegye fel a megfelelő pozícióra. Majd hagyja őket hogy tegyék a saját dolgukat. Amikor mindenki együtt dolgozik egy közös célért, legvégül a sikerélmény is sokkal nagyobb mindenki számára.


5. Az üzleti lehetőségek olyanok mint a buszok, mindig jön egy másik. 

Ha elzárod magad az új lehetőségektől félelem vagy csupán ignorancia okán, talán épp elszalasztod a következő nagy ötleted, koncepciód.  Amikor egy nagy projekt egyszerűen nem működik, tudod mit? Még mindig van bőven amit kipróbálhatsz. Úgyhogy gyerünk!